Διδάσκουμε:

International Style
Cha Cha Cha

Η καταγωγή του χορού είναι από την Κούβα, με σαφείς επιρροές του mambo και της rumba.

Το Cha Cha είναι ένας χορός latin που ξεχωρίζει για το παιχνιδιάρικο στιλ του και τον νεανικό ερωτισμό που αποπνέουν οι φιγούρες του. Πέντε βήματα χορεύονται σε τέσσερα “χτυπήματα”, δηλαδή “Ένα, δύο, cha cha cha”.  Λέγεται ότι ο καθηγητής χορού Pierre Lavelle επισκέφθηκε την Κούβα το 1952, όπου χόρεψε το mambo (άλλοι λένε τη rumba). Αντί για το αργό “ένα”, εκείνος χόρεψε με το τριπλό βήμα. Έφερε αυτή την ιδέα στην Ευρώπη οπότε δημιουργήθηκε το γνωστό σε όλους μας cha cha cha.

Το τριπλό βήμα του Chassez και το rock step είναι τα βασικά στοιχεία του Cha Cha Cha. Σημαντική είναι η κουβανέζικη κίνηση της λεκάνης, εφόσον το Cha Cha Cha προέρχεται απ’ την Κούβα.     Οι φιγούρες New York και Hand To Hand είναι επίσης χαρακτηριστικές σε μια χορογραφία Cha Cha Cha.

Rumba

Η Rumba περιγράφει την ερωτική ιστορία ανάμεσα στο ζευγάρι.

Εκπέμπει ερωτισμό χάρη στον αργό ρυθμό και την αισθησιακή κίνηση του γοφού. Οι φιγούρες βασίζονται στα τσαλίμια που κάνει κάθε θηλυκό για να κατακτήσει κάποιο αρσενικό.

Η Rumba γεννήθηκε το 16ο αιώνα από τους νέγρους σκλάβους της Κούβας. Εξελίχθηκε σε ένα τελετουργικό λικνιστό χορό και σύντομα τα τραγούδια που τον συνόδευαν έγιναν μεγάλες επιτυχίες. Κατέκλυσε την Αμερική το 1930, ως τη σημερινή κοινωνική rumba που όλοι γνωρίζουμε, απ’ όπου προέκυψε και το Cha Cha.

Η έμφαση δίνεται στο σώμα. Γι’ αυτό και οι κινήσεις των γοφών θα πρέπει να είναι έντονες. Οι βηματισμοί θα πρέπει να είναι δυνατοί και ευθείς με ίσια πόδια. Το σώμα ποτέ δε σταματά να αλλάζει σχήμα. Η Fan position είναι από τις πιο γνωστές φιγούρες της Rumba.

Samba

Η Samba είναι πολύ ρυθμικός χορός με χαρακτηριστικά χτυπήματα γοφών.

Ο χορευτής samba κάνει την κίνησή του να δείχνει ανέμελη, δίνοντας ελαστικότητα στα γόνατα, στη λεκάνη και λικνίζοντας το σώμα.     Τα βήματα Walking Samba και τα side steps είναι τα πιο χαρακτηριστικά.

Η Samba εμφανίστηκε στη Νέα Υόρκη το 1929 όπου εξελίχθηκε σε ένα πολύ δημοφιλή χορό. Στη Νότια Αμερική η Samba χορεύεται σε μέτριο έως αργό ρυθμό, ενώ στις Η.Π.Α. ο ρυθμός της είναι πολύ πιο γρήγορος.     Είναι ένα κράμα από διάφορους χορούς της Ν.Αμερικής με καταγωγή από το Ρίο Βραζιλίας.

Το βασικό βήμα ονομάζεται Volta, όπου υπάρχει σταύρωμα μπροστά απ’ το σώμα. Εντύπωση κάνει η φιγούρα Samba roll, μια κυλιόμενη κίνηση πάνω απ’ τη μέση.     Είναι απαραίτητο να υπάρχει καλή ισορροπία μεταξύ στατικών και δυναμικών βηματισμών.

Jive

To Jive είναι ένας πολύ ρυθμικός χορός, ας πούμε σαν ένα γρήγορο rock ‘n’ roll.

Είναι ο πιο γρήγορος από όλους τους latin χορούς και χαρακτηρίζεται από απότομες κλωτσιές και τινάγματα, καθώς και στροβιλίσματα.  Αν και τα πόδια μοιάζουν να κινούνται προς κάθε κατεύθυνση, στ’ αλήθεια πρέπει να είναι κάτω απ’ το σώμα και το γόνατα να είναι κοντά το ένα με τ’ άλλο.

Το όνομά του το οφείλει στο Jitterbucks, που σημαίνει ψεύτικο, όχι αληθινό. Δημιουργήθηκε από τους Αφροαμερικάνους γύρω στο 1940. Είναι επηρεασμένο από το Boogie, το Rock ‘n’ Roll, το Swing και το Lindyhop. Η πατρίδα του Jive είναι το Harlem της Νέας Υόρκης.

Η βασική κίνηση είναι chassez στα αριστερά, chassez στα δεξιά και ένα rock step. Εντυπωσιακό είναι το flick, ball, change, όπου ο χορευτής στέκεται στο ένα πόδι και κλωτσάει με το άλλο. Στο American Spin, ο καβαλιέρος αφήνει την ντάμα να στροβιλιστεί μόνη της.

Paso Doble

Το Paso Doble χαρακτηρίζεται από την ένταση που δημιουργείται ανάμεσα στο ζευγάρι των χορευτών.

Πάνω στην πίστα δημιουργείται μια ατμόσφαιρα ταυρομαχίας, με τη ντάμα να παίρνει το ρόλο της κάπας του ταυρομάχου ή ακόμα και του ταύρου. Το Paso Doble είναι ένας από τους πιο δραματικούς χορούς.

To Paso Doble είναι ένας δυναμικός χορός που προέρχεται από τη Γαλλία και σημαίνει “διπλό βήμα” στα ισπανικά. Υπάρχουν έντονες επιδράσεις από το Flamenco, ειδικά σε σημεία που τα δάχτυλα παίρνουν τη θέση των καστανιέτας.

Η Chassez Cape είναι μια ιδιαίτερη κίνηση, όπου ο άνδρας χρησιμοποιεί τη γυναίκα ως κάπα για να φέρει ολόγυρα. Ένα πολύ δυναμικό βήμα είναι το Apel, όπου ο χορευτής χτυπά το πόδι κάτω, σαν να προσπαθεί να τραβήξει την προσοχή του ταύρου. Δυνατό χτύπημα ποδιών έχει και η φιγούρα Arpel, όπου το ζευγάρι κινείται προς αντίθετες κατευθύνσεις.

Οι Λατινοαμερικάνικοι και οι Ευρωπαϊκοί χοροί διδάσκονται τόσο στην κοινωνική όσο και στην αγωνιστική τους μορφή.